Brandskydds-tips till privatpersoner

I grund och botten ska alla privatbostäder ha minst en brandvarnare.

Men för din säkerhets skull finns det några saker till man kan tänka på:

Brandvarnaren ska sitta i taket, och gärna minst en meter från närmaste vägg.

Minst en brandvarnare bör man ha per våningsplan, men har man stora höjdskillnader mellan dörröppningarna/valven mellan rum på samma våningsplan kan det vara en väldigt bra idé med en brandvarnare per rum. Anledningen till detta är att röken från en brand i något av rummen kan samlas uppe vid taket länge innan det går in i nästa rum och aktiverar brandvarnaren där.

Nuförtiden är det väldigt vanligt med brandvarnare som ”pratar med varandra”. Varnar en varnar alla, då får man ännu lite tidigare en tydlig varning att något är fel även om det är på en annan våning eller längre bort i huset.

Är man villig att spendera lite mer pengar på sitt brandskydd hemma så finns det en uppsjö av olika brandvarnare, som t.ex. ”pratar” och meddelar vilket rum röken finns i. Det finns även dem med appar till telefonen så man kan få meddelanden om rök i huset även när man inte är hemma.

I det hela är brandvarnare för några hundra till några tusen kronor totalt för att skydda hus eller lägenhet inte något som borde bortprioriteras, men vi ser det tyvärr väldigt ofta. Hela villor utan en enda brandvarnare, eller plats där en brandvarnare suttit men ”den plockades ner när den behövde nytt batteri, sen blev den liggande på bänken utan batteri”

Har ni funderingar på vad som skulle vara bästa lösningen för er privatbostad (På Gotland) så kan vi hjälpa er. Vi behöver förstås ta lite betalt för detta arbete, men vi försöker hålla priset så lågt som möjligt och boka in sådana besök när vi ändå har vägarna förbi på väg till andra uppdrag, för vi känner att detta är ett område som behöver förbättras, och kan vi dra vårt strå till stacken och hjälpa minska skador/dödsfall i bränder här på Gotland så sover vi alla lite bättre om nätterna!

Som komplement till brandvarnare bör man även ha minst en brandsläckare hemma, men bor man stort kan det vara bra med en på varje våningsplan, kanske en utanför pannrummet om man har ett sådant, eller vid garaget. Då kan du enkelt göra en insats om något börjar brinna, och kanske minska och fördröja branden tills räddningstjänsten är på plats, eller kanske rent av släcka om branden är tillräckligt liten.

Kom ihåg! Rädda Larma Släck! Om olyckan är framme, Varna/rädda dem som är i omedelbar fara för en brand, sen larma 112, sen, om det är möjligt utan att du själv hamnar i fara, så kan du försöka släcka.

Klicka här för att komma till vår sida om förebyggande brandskydd för företag på Gotland.

Klicka här för att komma till vår kontaktsida.

Scroll to Top